Historie

Een lange tijd waren er in Midlum enthousiastelingen voor theater die de inwoners vermaakten met Fries toneel.

In de annalen van de toneelvereniging „ Lyts Begjin” , opgericht in 1952, komen we de aankondigingen tegen van onder andere:

„Bungalow” (16 maart 1957), „De Goudene Kouwe” (5 maart 1960), „ Moarn Miskien” (10 februari 1962) en „Dochs waerd it feest” (zaterdag 4 april 1964)

Alle uitvoeringen vonden tot begin jaren zeventig plaats in Café Buitenlust in Midlum. Na de voorstelling ging het feest dan vaak nog even door met dansen op muziek, bijvoorbeeld van  „The Flying Chords”.

De vereniging bestond op een gegeven moment uit „veertig echtparen en tien alleenstaanden” In een krantenbericht meldt het bestuur dat het „zal trachten jongere spelers te animeren hun krachten te beproeven op het toneel”.

Nog lange tijd werden er, met ups en downs, jaarlijks voorstellingen gegeven, ook toen Buitenlust niet meer bestond. Op een gegeven moment werd tijdens het dorpsfeest de grote tent op het kaatsveld  gebruikt voor een toneeluitvoering.

Helaas was het enthousiasme aan het begin van deze eeuw zodanig afgenomen dat er gedacht werd aan stoppen met de toneeltraditie.

In 2007 las de in juni naar Midlum verhuisde schrijver/regisseur Bauke Kappers in de Nieuwsbrief  het berichtje dat de steunpilaar onder het Midlumer toneel van dat moment, Eva van Zandbergen, haar regiefunctie wilde neerleggen. Gevraagd werd in het artikeltje naar eventuele opvolging. Een buitenkans voor Bauke Kappers die door zijn verhuizing een goeddraaiend studententoneelgezelschap in Amsterdam los moest laten als hobby.

Begin 2008 plaatste hij een oproep in Nieuwsbrief Midlum voor geïnteresseerden in een doorstart van een aan dorpshuis De Spil verbonden toneelgezelschap en 12 mannen en vrouwen verschenen op de eerste bijeenkomst.

In 2014 nam Bauke Kappers afscheid van de Toneelvereniging en werd de regie overgenomen door Lorelei van Ingen en het schrijfwerk door Marvin Droogsma.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *